Friday, 24 February 2017

Jem Nenas

JEM NENAS disediakan dari buah nenas yang sesuai kematangannya dengan mendidihkannya bersama gula dan bahan tambahan yang dibenarkan sehingga ianya menjadi likat dan kemudian akan beku (set) apabila disejukkan.

Aspek penting yang perlu diberi perhatian adalah pemilihan buah nenas untuk membuat jem. Nenas yang dipilih mestilah cukup masak. Nenas yang masih muda mengandungi banyak asid dan ini boleh menjejaskan mutu jem.
Nenas yang terlalu masak juga tidak sesuai digunakan kerana ia mengandungi air yang banyak di samping mempunyai warna yang kurang menarik.

Formulasi Untuk Jem Nenas (1 kg Nenas)
Bahan
Kuantiti (gm)
 Isi Nenas
1 kg
 Gula
1.22 kg
 Asid Sitrik
4.5 gm
 Pektin
11.2 gm

Kaedah Membuat Jem Nenas

1. Buah nenas yang cukup masak dibuang kulit, mata dan empulur. Kemudiannya dibasuh dan dihancurkan.

2. Kemudian isi nenas tersebut dipanaskan perlahan-lahan di dalam kawah.

3. Pektin perlu digaulkan dengan gula sebelum dicampurkan ke dalam kawah yang mengandungi isi nenas yang telah dipanaskan. Masukkan campuran tersebut sedikit demi sedikit untuk mengelakkannya daripada berketul.

4. Kemudian campuran ini dikacau sehingga hampir pekat di mana kandungan gula menunjukkan kepekatan mencapai 68ΒΊBx.

5. Setelah itu, asid sitrik dicampurkan dan dikacau terus sehingga sebati. Jem yang di proses mestilah cukup kandungan asidnya iaitu pH 2.8–3.4.

6. Setelah dimasak, jem tersebut perlu dibotolkan semasa masih panas lagi. Ini perlu bertujuan untuk mengelakkan jem beku (set) sebelum dibotolkan.

7. Botol-botol yang telah diisi mestilah ditutup rapat dengan serta-merta. Ini adalah untuk mewujudkan keadaan separa hampagas (partial vacuum) di bahagian mulut botol. Dengan ini dapat mengurangkan pencemaran mikroorganisma terhadap jem.
http://www.mpib.gov.my/web/guest/jem-nanas?

Nota : Jem Nenas adalah ramuan aktif bagi Tart Nenas
https://eztartutama.blogspot.my/p/contact-me.html

🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍


No comments:

Post a Comment

Previous Page Next Page Home
Blogger Widget