Stevia : Maklumat Ringkas
Stevia Rebaudiana adalah spesies tumbuhan dalam genus Stevia
daripada keluarga bunga matahari (Asteraceae), amnya dikenali sebagai daun manis, daun gula atau herba manis.
Di Malaysia ia juga digelar sebagai "Pokok Gula" kerana
dipercayai dapat mengurangkan kencing manis disebabkan peranannya sebagai
pengganti gula. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis ialah
stevia dari Spesis
Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf ataupun sweet
herb.
Tumbuhan
Ia merupakan sejenis tumbuhan
herba berbatang lembut. Untuk menanamnya, medium yang digunakan ialah dari
jenis poros supaya tiada air yang akan bertakung selepas ia disiram. Tumbuhan
ini memerlukan air yang mencukupi dan perlu disiram 2 kali sehari dalam cuaca
panas. Ia akan cepat kering dan mati jika kekurangan air. Daunnya berbentuk
bujur. Batangnya halus dan bergerutu. Dalam keadaan optimum, stevia boleh
mencapai ketinggian sehingga 1 meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil
berwara putih. Bentuk bunganya menyerupai bunga-bunga aster yang lain, cuma
saiznya kecil. Bunga ini akan menghasilkan biji benih apabila matang. Pembiakan
selalunya menggunakan keratan batang. Keratan batangnya mudah mengeluarkan
akar. Walaupun ia boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar
percambahan biji benihnya amat rendah sehingga ia jarang dibiakkan dengan
menggunakan biji benih.
Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia
dikenali sebagai steviol glikosida yang mengandungi steviosida dan
rebaudiosida. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH yang stabil dan
tidak merangsang tindak balas glisemik, menjadikan ia semakin digemari orang
ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan karbohidrat dan
mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat tekanan
darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.
Nota : Stevia adalah ramuan aktif bagi GCTEA
Sejarah Pemanis
Stevia telah digunakan sebagai
pemanis semulajadi oleh masyarakat di Brazil dan Paraguay sejak beratus-ratus
tahun dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay
sejak 1500 tahun yang silam yang memanggilnya ka'a he'ê ("herba manis"). Ia digunakan terutamanya
untuk memaniskan teh herba mereka. Selain daripada itu ia juga digunakan untuk
memaniskan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar
terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan
merawat luka terbakar.
Genus ini dinamakan sempena ahli botani dan doktor Sepanyol Petrus Jacobus
Stevus (Pedro Jaime Esteve 1500–1556) seorang profesor botani di Universiti
Valencia.
Pada tahun 1899, ahli botani Moisés Santiago Bertoni pertama kali
menggambarkan tumbuhan sebagai tumbuh di timur Paraguay, dan diamati rasa
manisnya.
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun
ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa
ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada
awal kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai
daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang
kelat.
Stevia, adalah pemanis dan pengganti gula yang diekstrak daripada daun spesies
tumbuhan Stevia rebaudiana.
Sebatian aktif stevia adalah steviol glikosida (terutamanya steviosida dan
rebaudiosida), yang mempunyai sehingga 150 kali ganda kemanisan gula, are
heat-stable, pH-stable, and not fermentable. Steviosida ini mempunyai kesan
yang boleh diabaikan pada gula dalam darah, yang menjadikan stevia menarik
kepada orang-orang diet karbohidrat yang dikawal. Rasa stevia ini mempunyai
permulaan yang lebih perlahan dan tempoh yang lebih lama daripada gula, dan
beberapa ekstrak stevia mungkin mempunyai rasa kesan pahit atau seperti
likuoris pada kepekatan yang tinggi.
Status undang-undang ekstrak stevia sebagai bahan tambahan makanan dan
makanan tambahan berbeza dari negara ke negara. Di Amerika Syarikat, stevia
telah diharamkan pada tahun 1991 selepas kajian awal mendapati ia mungkin
karsinogenik ; selepas kajian tambahan, FDA meluluskan sesetengah ekstrak
glikosida khusus untuk digunakan sebagai tambahan makanan pada 2008. Kesatuan
Eropah telah meluluskan bahan tambahan stevia pada tahun 2011, dan di Jepun,
stevia telah digunakan secara meluas sebagai pemanis selama beberapa dekad.
Nota : Stevia adalah ramuan aktif bagi GCTEA
Ciri-ciri
Ciri
paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak
mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar
kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300
kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji
untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya,
mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak
toksid. Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel, ia juga tidak memberi
apa-apa kesan terhadap kesuburan. Walau bagaimanapun, terdapat konflik terhadap
kajian kesuburan yang dikaitkan dengan Stevia. Satu kajian mendapati ia tidak
memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati
air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron
dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.
Kajian
Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati Steviosid berkeupayaan
untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada penemuan ini, satu lagi
ujian dilakukan pada tahun 2000. Kali ini subjeknya merupakan 106 orang
berbangsa Cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami penyakit darah tinggi. 60
subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari.
Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama satu tahun. Selepas
3 bulan, tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan
kesannya berkekalan sepanjang tahun. Hasil dari kajian ini saintis merumuskan
steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan
darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan altenatif atau
suplemen untuk pesakit darah tinggi. Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian
terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia. Mereka juga
mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol,
isosteviol dan glukosilsteviol. Steviol didapati tidak menghasilkan glukos.
Pada tahun 2000 juga, para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian
yang menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid
dan steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin
melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian
mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen
anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes jenis 2.
Nota : Stevia adalah ramuan aktif bagi GC
TEA
https://ms.wikipedia.org/wiki/Stevia
~ Marilah kita berkongsi apa yang membuatkan kita berbeza...
++ JOM JANA Pendapatan Kedua...
++ JOM DIET dengan betul untuk Sihat & Cantik...
Kejayaan itu adalah satu perjalanan yang berterusan… Moga Allah Bantu Kita...
+60 19 435 5255 (pm & whatsapp)
http://ezritairniz.blogspot.myhttps://www.facebook.com/ezritairniz
https://www.facebook.com/ezritairnizgctea
https://twitter.com/Ezrita_Irniz
https://www.instagram.com/ezritairniz
No comments:
Post a Comment