Terdapat banyak resepi berbeza mengenai Tart Nanas yang dapat kita temui. Semuanya
adalah baik dan perlu dicuba bagi penggemar Tart Nanas. Salah satu yang ingin
saya kongsikan adalah seperti berikut :
Bahan-Bahan :
Cara Penyediaan:
🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
~ Kejayaan itu adalah satu perjalanan yang berterusan… Moga Allah Bantu Kita...
https://eztartutama.blogspot.my
https://www.facebook.com/eztartofficial
https://www.facebook.com/eztartbyezritairniz
https://www.facebook.com/eztarttestimoni
https://www.facebook.com/ezritairniz
https://twitter.com/Ezrita_Irniz
https://www.instagram.com/ezritairniz
Masa :
Penyediaan : 30 | Memasak
: 60 | Keseluruhan
: 90 minit
Jumlah
Hidangan : 36
Bahan-Bahan :
Bahan untuk jem :
·
2 biji nenas, parut
dan toskan air
·
600 gram gula
·
1 batang kayu manis
·
2-3 titik pewarna
kuning
Bahan untuk hiasan :
·
1 biji kuning telur
·
1 sudu air
·
Setitik pewarna
kuning
Bahan-bahan untuk tart :
·
125 gram butter,
premium Anchor butter
·
1 sudu besar gula
kastor
·
1 biji kuning telur
·
1 sudu besar minyak
sapi
·
1 3/4 cawan tepung
gandum*
·
1/4 cawan tepung
jagung*
·
1 sudu besar tepung
kastard*
·
1/2 sudu kecil
garam halus, (jika guna unsalted butter)
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk jem nenas :
1.
Masak nenas yang
telah diparut bersama gula.
2.
Apabila hampir
kering, masukkan pewarna kuning dan kayu manis. Masak dengan api perlahan sehingga
agak kering.
Cara-cara untuk bahan hiasan :
1.
Kacau sebati kuning
telur, air dan pewarna kuning.
2.
Sapu di atas tart
gulung.
Cara-cara untuk tart :
1.
Pukul mentega (dikeluarkan
pada suhu bilik) bersama gula sehingga putih dan berkrim.
2.
Masukkan kuning telur,
minyak sapi dan garam. Kacau sehingga sebati.
3.
Ayak ketiga-tiga
jenis tepung (bertanda *). Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan
sehingga menjadih doh yang lembut. Rehatkan seketika.
4.
Masukkan doh ke
dalam acuan tart, tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil
membujur. Susun di atas loyang yand dilapik dengan baking paper atau digriskan
dengan butter.
5.
Sapukan atas tart
gulung dengan bahan hiasan. Panaskan oven pada suhu 175°C, masukkan kuih dan bakar
selama 20-25 minit.
Tips : Jika doh masih agak keras, uli doh bersama soft butter sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi senang untuk diterap.
🍍🍍🍍🍍🍍🍍🍍
~ Marilah kita berkongsi apa yang membuatkan kita berbeza...
https://eztartutama.blogspot.my
https://www.facebook.com/eztartofficial
https://www.facebook.com/eztartbyezritairniz
https://www.facebook.com/eztarttestimoni
https://www.facebook.com/ezritairniz
https://twitter.com/Ezrita_Irniz
https://www.instagram.com/ezritairniz
No comments:
Post a Comment